Skip til primært indhold

Nu kan du teste dig selv for HPV-virus derhjemme

Antallet af kvinder, som bliver screenet for livmoderhalskræft, er dalende. Derfor bliver det nu muligt at teste sig selv derhjemme for de kvinder, som af forskellige årsager ikke takker ja til screening hos deres læge.

En hånd holder HPV-hjemmetest

- Det handler først og fremmest om at øge deltagelsen i screeningsprogrammet. Deltagelsen har desværre været faldende igennem de senere år, og den vil vi meget gerne have op igen. Screening er en vigtig del af forebyggelsen mod livmoderhalskræft, og derfor er tilbuddet om hjemmetest en rigtig god ide, fortæller cheflæge Doris Schledermann, som sammen med overlæge Sanne Christiansen er ansvarlig for screening for livmoderhalskræft i Region Syddanmark.

Med muligheden for at teste sig selv derhjemme undgår man de barrierer, som afholder nogle kvinder fra at blive screenet hos lægen, fortæller Doris Schledermann.

- Vi ved, at nogle kvinder fravælger screeningen, fordi de ikke ønsker at få en gynækologisk undersøgelse hos deres egen læge. For dem er lægen den, man går til, når man har ondt i ryggen, eller børnene er forkølede, og ikke den, man går til for en gynækologisk undersøgelse. Og så er det for andre et spørgsmål om tid. Målgruppen for screening er erhvervsaktive kvinder, og det kan være svært at finde tid til undersøgelsen. Men begge dele undgår vi med hjemmetest.

Som at indsætte en tampon med indføringshylster

Muligheden for at teste sig selv er et tilbud til de kvinder, som ikke reagerer på de første to invitationer til screening hos lægen. De får tilbuddet om hjemmetest sammen med den anden påmindelse, og takker de ja, lander der kort tid efter et testkit i postkassen.

Hjemmetestens trin er beskrevet i kittet og er simple at udføre, fortæller Sanne Christiansen:

- Det er ikke meget anderledes end at bruge tampon. Testkittet består af et indføringshylster med en blød børste, som man indfører i skeden. Jeg plejer at sammenligne det med at bruge en tampon med indføringshylster, hvilket mange kvinder kender til.

Efter testen er udført, pakkes børsten i den medfølgende svarkuvert og sendes retur til et laboratorie, hvor prøven analyseres. Er prøven positiv, anbefales kvinden at booke en opfølgende undersøgelse hos sin læge.

Screening forebygger kræftsygdom

Formålet med screeninger, både hos lægen og som hjemmetest, er at finde forstadierne til livmoderhalskræft, før de udvikler sig til egentlig kræft. På den måde kan livmoderhalskræft forebygges med et såkaldt keglesnit, som kan foretages hos en gynækolog.

- I dag er der omkring 300 kvinder om året, der får livmoderhalskræft, hvilket ikke er særlig mange. Men der er ca. 6000 kvinder på landsplan, som om året får keglesnit efter at have fået påvist forstadier. Så hvis vi ikke havde screeningerne til at opdage forstadierne, så havde vi haft væsentlig flere tilfælde af livmoderhalskræft, fortæller Doris Schledermann.

Og forstadierne er umulige at opdage uden screening, tilføjer Doris Schledermann:

- Forstadierne giver ikke nogen symptomer. Man kan ikke mærke, at man har forstadier. De er fuldstændig anonymt til stede i livmoderhalsen, og derfor er screeningsprogrammet så vigtigt.

Vaccination og screening går hånd i hånd

En anden mulig årsag til at flere kvinder ikke tager i mod screeningstilbuddet er, at flere unge kvinder er vaccineret mod HPV-virus. Men selvom man er vaccineret mod HPV-virus, anbefales det stadig, at man tager imod tilbuddet om screeninger, fortæller Doris Schledermann:

- Vi har en formodning om, at når de yngste kvinder i målgruppen fravælger screening, så er det, fordi de tror, de er beskyttet gennem vaccinen. Men vaccinen beskytter kun mod nogle af de mest aggressive HPV-typer, og derfor kan man godt være blevet smittet med andre typer, som vaccinen ikke beskytter imod. Og dem kan man fange gennem screening. Derfor går de to forebyggende indsatser, vaccine og screening, hånd i hånd.

I Danmark bliver kvinder mellem 23 og 64 år regelmæssigt tilbudt screening for livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft er en seksuelt overført sygdom, som skyldes Human Papillomavirus (HPV).

Næsten alle seksuelt aktive har været smittet med HPV en eller flere gange. Hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv, men hos nogle udvikler infektionen sig til celleforandringer.

Med regelmæssig screening kan man opdage celleforandringer tidligt, før de bliver til kræft.

Tilbuddet om hjemmetest for HPV-virus er et nationalt tiltag, som skal indføres i alle regioner.

APPFWU01V